Total de visualitzacions de pàgina:

dimarts, 19 de març del 2013

PRACTICA DE RESUM



                                        PRACTICA DE RESUM

ñ  Fer un document que expliqui com realitzar un resum.
ñ  Adreçat a l’alumnat de 1r d’eso .
ñ  Hem  de buscar per Internet una pàgina web que expliqui els passos a seguir per fer un resum.

ñ  Hem d’incloure en el nostre treball la treball la pàgina que hem trobat i els passos que ens indica per fer el resum. Si cal els expliquem.

            http://www.xtec.cat/~mibanez1/resum.htm
            http://blocs.cpnl.cat/blocdapunts2/files/2012/10/Com-es-fa-un-resum.pdf

ñ  Hem d’aplicar els passos que hem cercat a un document : Hem de seguir els passos un per  un i explicar com fem el resum per que l’alumnat de 1r d’eso tingueix un exemple clar i entenedor.

Climatització29%Il·luminació10%Cuina11%Electrodomèstics22%Aigua calenta28%
  

COM ES FA UN RESUM?
Per fer un resum teniu de llegir el text 1 o 2 vegades para tindrà clar que idees tindràs. Teniu de subratllar lo més important del text,desprès escriu en un paper amb brut les idees mes importants del text i desprès lo passeu em net.

PASOS A SEGUIR PER FER UN RESUM?
1. Llegir tot el text 1 o 2 vegades .
2. Subratllar les coses mes importants de un text.
3. Podem fer un esquema.
4. Escriure en un paper em brut les frases mes importants.
5. Repassar de nou el text.
6.I escriure el resum.

RESUM CONSELLS PER ESTALVIAR ENERGIA EN CASA
Il·luminació

·Es millor que utilitzeu sempre la llum natural.
·Pinteu em blanc les parets i els sostres perquè podeu aprofitar la llum i a si reduir la llum artificial.
· Apagueu els llums cada cop que sortiu d’una habitació.
· Instal·leu bombetes i làmpades de baix consum son mes cares però el gasten 5 vegades menys i duren 10 vegades més.
· Mantingueu les bombetes i les pantallas netes para aprofitar la llum solar. 

Climatització

·         Un aïllament tèrmic adequat de l’habitatge permet reduir les fustes de calor a l’hivern i l’estiu i pot reduir els costos de climatització fins a un 50 %.
·         Una orientació òptima de l’edifici, respectant l’orientació sud per a la façana principal i evitant els finestrals i les parets mitjanceres mal aïllades cap a l’oest, contribueix a reduir les despeses energètiques.
·         Deixar entrar la màxima radiació solar a l’hivern per el mati tindràs tota la redacció i no tindràs de fer servir calefacció en canvi, a l’estiu si s’impedeix el pas del sol es podrà estalviar molta refrigeració.

·         Les persianes i cortines permeten conservar la calor durant les nits d’hivern i eviten l’entrada de calor a l’estiu. 

Electrodomèstics 22%

• Per ventilar les habitacions és suficient amb obrir una finestra durant 10 minuts. Quan ho feu tanqueu la calefacció o l’aire condicionat perquè si no gastes electricitat a lo tonto.
• Es recomanable instal·lar termòstats o rellotges programables per poder regular la temperatura de les diferents estances de la llarg del dia.
      • Dugueu a terme un manteniment i revisió adequats dels equips de climatització perquè sinó      podeu tindrà  problemes em els aparatòs.                                  

Calefacció

• A l’hivern una temperatura de 20-21 ºC alhora, permet fer un ús racional d’energia. Augmentar la temperatura un grau suposarà un augment del consum d’energia del 8 %.
• Si heu de sortir només unes hores de la llar, és convenient regular el termòstat de la calefacció a 15 ºC. Si sou fora moltes hores és convenient apagar totalment la calefacció sinó gasteu molta electricitat. 

• La ubicació òptima dels radiadors és sota les finestres per afavorir la correcta difusió de l’aire calent per l’habitació dependent de l’habitació tarda mes rato en calentarse o mes rapìd.   
• Es convenient no tapar ni obstruir els radiadors amb mobles per aprofitar al màxim la calor

     Aire condicionat i a si no gastem electricitat a lo tonto.
• Si teniu habitacions buides a la llar o que gairebé no s’utilitzen és convenient baixar-ne la temperatura o tancar la vàlvula dels radiadors per no gastar electricitat.
• Si teniu un sistema de calefacció elèctric convé emprar sistemes per acumulació amb tarifa nocturna. 
  

Aire condicionat

• A l’estiu una temperatura que estigui entre 24 ºC i 26 ºC és suficient per tenir un bon grau de confort alhora que permet fer un ús racional d’energia. 
• Els aparells de refrigeració s’han d’instal·lar en llocs on els toqui poc el sol i on tinguin una bona circulació d’aire exemples el terrat.
• Quan sortiu de casa, és convenient apagar els aparells d’aire condicionat perque sinó gastem electricitat no ahorrem.
 Electrodomèstics i aparells elèctrics

El frigorífic: És un dels electrodomèstics que més consumeix a la llar, tot i que no tingui una gran potència, ja que funciona ininterrompudament les 24 hores del dia.
• A l’hora de comprar un frigorífic tingueu en compte l’etiqueta energètica, que el volum sigui el correcte per a les vostres necessitats, que no porti CFC (tecnologia Greenfreeze) i que es descongeli automàticament.
 • Les prestacions del frigorífic depenen del lloc on s’ubiqui. S’ha d’afavorir la circulació d’aire per la part posterior de l’equip i allunyar-lo dels focus de calor.
• Els aliments s’han de deixar refredar a temperatura ambient abans de posar-los a la nevera.
• La temperatura de la nevera s’ha de mantenir entre els 3 i 5 ºC, en el cas del congelador no convé reduir la temperatura per sota dels –18 ºC. 
La rentadora
: Després del frigorífic i el televisor, és l’electrodomèstic que més energia consumeix a la llar.
• Quan adquiriu una rentadora nova, tingueu en compte l’etiqueta energètica, la capacitat i la possibilitat d’adquirir un model bitèrmic (entrada d’aigua calenta i freda per separat).
• Quan poseu la rentadora és recomanable carregar el tambor al màxim, seleccionar l’opció de centrifugat i aprofitar les temperatures estivals per eixugar la roba a l’aire lliure. 

El rentaplats
: És important utilitzar un rentaplats de baix consum i utilitzar-lo només quan estigui ben ple. Si necessiteu utilitzar-lo a mitja càrrega, feu servir programes curts i econòmics.
• Quan adquiriu un rentaplats nou tingueu en compte l’etiqueta energètica, que informa del consum energètic, el consum d’aigua i el nivell de soroll.
• El principal consum dels rentaplats és degut al funcionament de les resistències encarregades d’escalfar l’aigua en els programes de rentat, els quals tenen una potència aproximada de 2.500 W.
• Rentar a mà amb aigua calenta pot resultar fins a un 60 % més car que fer-ho amb el rentaplats.
• Una bona opció és adquirir un equip pretèrmic, és a dir, un equip amb connexió al circuit de l’aigua calenta. Així, les resistències han de treballar menys perquè aprofiten l’aigua calenta sanitària. 




Consells per estalviar energia a casa
Com i en què es consumeix energia a casa?

Climatització29%Il·luminació10%Cuina11%Electrodomèstics22%Aigua calenta28%
Font. Guia per a l’estalvi energètic. Ajuntament de Barcelona
Il·luminació
Utilitzeu sempre que sigui possible la llum natural.
Pinteu de colors clars els sostre i les parets per aprofitar al màxim la llum natural i reduir així el consum de llum artificial.
Apagueu els llums cada cop que sortiu d’una habitació i eviteu tenir els llums encesos inútilment.
Instal·leu bombetes i làmpades de baix consum, el preu de compra és una mica més elevat que les d’incandescència, però gasten 5 vegades menys i duren 10 vegades més.
Mantingueu les bombetes i les pantalles netes per aprofitar millor la llum que aporten.

Climatització
Tenint em compte els consells següents es pot optimitzar el consum energètic destinat a la climatització de la llar, tant a l’estiu com a l’hivern.
• Un aïllament tèrmic adequat de l’habitatge permet reduir les fuites de calor a l’hivern i la demanda de refrigeració a l’estiu i pot reduir els costos de climatització fins a un 50 %.
• Una orientació òptima de l’edifici, respectant l’orientació sud per a la façana principal i evitant els finestrals i les parets mitjanceres mal aïllades cap a l’oest, contribueix a reduir les despeses energètiques.
• Deixar entrar la màxima radiació solar a l’hivern permet estalviar calefacció; en canvi, a l’estiu si s’impedeix el pas del sol es podrà estalviar molta refrigeració.
• Les persianes i cortines permeten conservar la calor durant les nits d’hivern i eviten l’entrada de calor a l’estiu.
Electrodomèstics 22%
• Per ventilar les habitacions és suficient amb obrir una finestra durant 10 minuts. Quan ho feu tanqueu la calefacció o l’aire condicionat.
• Es recomanable instal·lar termòstats o rellotges programables per poder regular la temperatura de les diferents estances de la llar.
• Dugueu a terme un manteniment i revisió adequats dels equips de climatització.

Calefacció
• A l’hivern una temperatura de 20-21 ºC és suficient per gaudir d’un confort adient i, alhora, permet fer un ús racional d’energia. Augmentar la temperatura un grau suposarà un augment del consum d’energia del 8 %.
• Si heu de sortir només unes hores de la llar, és convenient regular el termòstat de la calefacció a 15 ºC. Si sou fora moltes hores és convenient apagar totalment la calefacció.
• L’aire, a l’interior dels radiadors, dificulta la transmissió de calor. Per això és convenient purgar els radiadors una vegada l’any.
• La ubicació òptima dels radiadors és sota les finestres per afavorir la correcta difusió de l’aire calent per l’habitació.
• Es convenient no tapar ni obstruir els radiadors amb mobles per aprofitar al màxim la calor.
• Si teniu habitacions buides a la llar o que gairebé no s’utilitzen és convenient baixar-ne la temperatura o tancar la vàlvula dels radiadors.
• Si teniu un sistema de calefacció elèctric convé emprar sistemes per acumulació amb tarifa nocturna.

Aire condicionat
• A l’estiu una temperatura que estigui entre 24 ºC i 26 ºC és suficient per tenir un bon grau de confort alhora que permet fer un ús racional d’energia.
• Els aparells de refrigeració s’han d’instal·lar en llocs on els toqui poc el sol i on tinguin una bona circulació d’aire.
• Quan sortiu de casa, és convenient apagar els aparells d’aire condicionat.

Electrodomèstics i aparells elèctrics
Tots els electrodomèstics de la línia blanca s'identifiquen amb una etiqueta energètica que informa del consum d’energia de l’aparell. La classificació va de la lletra A, la més eficient, a la G, la menys eficient.

Podeu consultar més informació sobre l’etiquetatge energètic d’electrodomèstics en el següent enllaç:
http://www.icaen.net/aplicacions/tiquet/catala/home.html
Apagueu sempre els aparells amb l’interruptor (no els deixeu en mode en espera).

El frigorífic: És un dels electrodomèstics que més consumeix a la llar, tot i que no tingui una gran potència, ja que funciona ininterrompudament les 24 hores del dia.
A l’hora de comprar un frigorífic tingueu en compte l’etiqueta energètica, que el volum sigui el correcte per a les vostres necessitats, que no porti CFC (tecnologia Greenfreeze) i que es descongeli automàticament.
Les prestacions del frigorífic depenen del lloc on s’ubiqui. S’ha d’afavorir la circulació d’aire per la part posterior de l’equip i allunyar-lo dels focus de calor.
Els aliments s’han de deixar refredar a temperatura ambient abans de posar-los a la nevera.
La temperatura de la nevera s’ha de mantenir entre els 3 i 5 ºC, en el cas del congelador no convé reduir la temperatura per sota dels –18 ºC.
La rentadora: Després del frigorífic i el televisor, és l’electrodomèstic que més energia consumeix a la llar.
Quan adquiriu una rentadora nova, tingueu en compte l’etiqueta energètica, la capacitat i la possibilitat d’adquirir un model bitèrmic (entrada d’aigua calenta i freda per separat).
Quan poseu la rentadora és recomanable carregar el tambor al màxim, seleccionar l’opció de centrifugat i aprofitar les temperatures estivals per eixugar la roba a l’aire lliure.

El rentaplats: És important utilitzar un rentaplats de baix consum i utilitzar-lo només quan estigui ben ple. Si necessiteu utilitzar-lo a mitja càrrega, feu servir programes curts i econòmics.
Quan adquiriu un rentaplats nou tingueu en compte l’etiqueta energètica, que informa del consum energètic, el consum d’aigua i el nivell de soroll.
El principal consum dels rentaplats és degut al funcionament de les resistències encarregades d’escalfar l’aigua en els programes de rentat, els quals tenen una potència aproximada de 2.500 W.
Rentar a mà amb aigua calenta pot resultar fins a un 60 % més car que fer-ho amb el rentaplats.
Una bona opció és adquirir un equip pretèrmic, és a dir, un equip amb connexió al circuit de l’aigua calenta. Així, les resistències han de treballar menys perquè aprofiten l’aigua calenta sanitària.

Font: Institut Català d’Energia (www.gencat.cat/icaen)
Gràcies per sumar
energies per l’estalvi
                  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada